Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Ένα ευρώ η βιολέτα, δέκα η ξαπλώστρα, οχτώ το χταπόδι (χοντρική χωρίς φπα)

Μέχρι ν’ ακουμπήσει ο πισινός του έχει καταφτάσει το ηλιοκαμένο μπόι με την γαλαζωπή μπλούζα που ‘χει κόψει τα μανίκια για να φαίνεται η αποτριχωμένη μασχάλη, η δεξιά που κρατάει τον δίσκο, η αριστερή κρύβεται πίσω από μονόχρωμα τατουάζ και μεταξωτά φύκια. Θα μιλήσω μεταφορικά, παράλληλα θα είμαι και δυο - τρεις φορές πολύ κοντά στη θερμοπληξία άρα και στην κυριολεξία.

Ο κύριος αναζητά την καλύτερη τιμή για αγορά ξαπλώστρας για να αποδείξει στην τυχαία συμβία του το ανεδαφικό της επιλογής της. Αυτή έχει ήδη κοινοποιήσει την τοποθεσία και παραγγείλει αναψυκτικό με γλυκαντικό και καφέ με σπαστό καλαμάκι από πολύ-επεξεργασμένο σιτάρι (της μόδας πριν καμιά διετία κι επίσης πάρα πολύ ακριβό όσον αφορά τη διαχείριση των πόρων για τη δημιουργία του, κάτι σαν το σύγχρονο Σισυφικό μύθο του εξαερισμού των βοοειδών στις φάρμες εκτροφής - σφαγής). 


Το μαγαζί είναι στημένο πρόχειρα και γρήγορα, αυτό πλασάρεται ως βίνταζ ή αλλιώς κατά πολύ προσεγμένη στυλιστική επιλογή. Κυρίως όμως στηρίζεται πάνω στην άποψη ότι αν ποτέ σπάσει το αντίπαλο δέος της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας το τρίτο του πoδάρι και γίνει έλεγχος πάνω στην άμμο, θα χρειαστεί να το κατεδαφίσουν. Σ’ αυτή την περίπτωση ο προνοητικός ελεύθερος επαγγελματίας με τις δυο - τρεις επιστρεπτέες προκαταβολές και τις καταθέσεις στο στρώμα του εξοχικού στο χωριό, έχει πολλάκις μεριμνήσει κι έχει δεσμεύσει μελλοντικό συμβόλαιο με εταιρεία κινηματογράφησης. Η σκηνή θα αφορά ξεκαθάρισμα λογαριασμών των νονών και των βαπτιστικών τους στο Μαϊάμι. 


Αντί για απόδειξη τους προσφέρθηκε χωρίς καμία φειδώ μια πανέμορφη σχεδόν υφαντή χαρτοπετσέτα. Ο υπάλληλος του τετράωρου που εργάζεται αδήλωτος το μισό εικοσιτετράωρο δήλωσε με περισσό στόμφο ότι είναι πολύ πιο χρήσιμη η χαρτοπετσέτα κι επίσης διαλύεται εύκολα σε συνδυασμό με το αλατόνερο κι είναι εύγευστη για τα ψάρια. Επί της ευκαιρίας τους ενημέρωσε για μια καταπληκτική ταβέρνα με το όνομα “Μέδουσα” που θα τους έκανε μέχρι και 7.5% έκπτωση αν έλεγαν ότι έρχονται απ’ το χρυσό μπιτσόμπαρο. Απαραίτητο ν΄ αναφέρουν τ’ όνομα του για να καρπωθεί το υπόλοιπο 2,5% ως προμήθεια προσέλκυσης πελατείας. 


Εκείνο το ξημέρωμα ο παραπληγικός στα κάτω άκρα πενηντάρης είχε βγει απ’ το τροχόσπιτο σερνάμενος για το υποβρύχιο κυνήγι της ημέρας. Τρίφτηκε στην πρωινή άμμο και βούτηξε στη θάλασσα. Εκεί αισθάνεται ολόκληρος. Κατάφερε να αιχμαλωτίσει δυο χταπόδια μεσαίου μεγέθους, απ’ αυτά που έδινε για 8 ευρώ στην ταβέρνα. Μόλις γύρισε τον περίμεναν δύο λιμενικοί.


- Κύριε, βγείτε παρακαλώ. Ο σκληρός δημόσιος λειτουργός έφτυσε τις λέξεις με αηδία στο ταλαίπωρο πλάσμα. 

- Έχουμε επώνυμη καταγγελία ότι προβαίνετε επανειλημμένα σε αλιεία μαλακίων χωρίς άδεια κι έπειτα τα πωλείτε και πάλι χωρίς κανένα παραστατικό. 


Τον ατένισε με άδεια μάτια. Παραδίπλα τα χταπόδια κοιταζόντουσαν κι αυτά με απελπισία και τέντωσαν κάποια πλοκάμια τους προς την κάμερα του φέρελπι κινηματογραφιστή έτερου λιμενικού λειτουργού. Κάποτε θα ξεγλιστρούσε απ’ αυτόν τον βάλτο και με τα λεφτά απ’ την πρόωρη σύνταξη και μετά θα έκανε το κομμάτι του. Θα αποκαλούνταν καλλιτέχνης και πιθανότατα εμπορικότερος των υπολοίπων μετριοτήτων. Τότε θα χτυπούσε και τις λουόμενες με τα ερεθισμένα μαγιό που τόσο έντονα τον απασχολούν στις οπτικές περιπολίες με τα κιάλια απ’ το κλιματιζόμενο γραφείο του. 


- Ποιος με κάρφωσε; Εκείνος ο υπάλληλος τηλεπικοινωνιών από το μίνι μάρκετ στο όνομα της υπερήλικης μάνας του που έρχεται με το ψαροντούφεκο και τα σκοτώνει δέκα - δέκα τη φορά; Είναι ο ίδιος που ανέβασε την τιμή στα δέκα ευρώ και τώρα θέλει να με πεθάνει; 


Ο σακάτης έδειξε μια εμμονή στο ψηφίο δέκα, πράγμα που δεν άρεσε στον αρρενωπότατο δημόσιο λειτουργό γιατί στο δημοτικό φορούσε τη φανέλα με το νούμερο δέκα και η πρώτη του σοβαρή σχέση στα δέκα και κάτι είχε ένα βιβλίο με αυτό τον τίτλο στη σχολική της τσάντα. Όταν μετά από χρόνια και με πρόφαση την παιδική τους σχέση τη βίασε για πρώτη φορά εκείνη είχε βαλθεί να κλαίει και να κρύβεται πίσω από το ίδιο παλιό βιβλίο κι έτσι αποτυπώθηκε για πάντα στη σχολαστική κι ευαίσθητη μνήμη του. 


- Κοίταξε, έχουμε κι άλλες δουλειές και κάνει αφόρητη ζέστη. Επίσης είναι Τετάρτη κι έχουμε ξεπεράσει ήδη το εβδομαδιαίο όριο των 2 κλήσεων και 1 αναφοράς, οπότε τράβα απ’ την άλλη μεριά να μην φαίνεσαι κι ανέβασε τις τιμές σου κι εσύ. Περήφανο το όργανο με το μικρό καχεκτικό και ταϊσμένο με χάπια εισαγωγής μόριο, έδωσε τη λύση και γύρισε την πλάτη. 


Με αυτή την εξέλιξη ο ψηφιακά γυμνασμένος κοιλαράς κι επαγγελματίας του χώρου της εστίασης, αναγκάστηκε ν’ αυξήσει την τιμή στα 24 ευρώ το πιάτο με μισό φρέσκο χταπόδι. Επίσης ο συνοδός και προσωπικός ερασιτέχνης φωτογράφος της τυχαίας συμβίας που ήδη έγραφε την κριτική για το γραφικό και κόζι εστιατόριο, προσπαθούσε να πετύχει καλύτερη τιμή κατόπιν ελέγχου των θερινών διατιμήσεων. Όλα αυτά τον μήνα Αύγουστο που ο πανέξυπνος και γεμάτος εμπεριστατωμένες προκαταλήψεις λαός διατυμπανίζει ότι πρέπει να τρως κολιό και παχιές μύγες.