Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Οι Υποχρεώσεις των Άλλων (και η έλλειψη διάθεσης αυτοσχεδιασμού) 5 μέρες απέναντι σε 360

να περπατάς // Ολοένα και περισσότερο μοιάζω με την παγωμένη χαμογελαστή εικόνα της παρουσιάστριας ειδήσεων όταν γνωρίζει ότι το πράσινο λαμπάκι πάνω από την κάμερα που τη συμαδεύει σημαίνει πως η ζωντανή μετάδοση συνεχίζεται, αλλά έχει τελειώσει ότι της είχαν ετοιμάσει να πει.

να εργάζεσαι // Στο χορτάρι υπάρχουν κάθε λογής σκουπίδια, αποτσίγαρα, περιττώματα κατοικιδίων κι αδέσποτων, τσίγκινα πολύχρωμα κουτάκια με κυρίαρχο συστατικό την ασπαρτάμη, κουκούτσια πεταμένα λόγω μεσογειακής διατροφής, πλαστικές σακούλες, τάπερ, βίδες, χερούλια εσωτερικών πορτών, ένθετα από κυριακάτικες εφημερίδες, σπασμένοι οπτικοί δίσκοι, θύμησες και αναγγελίες μνημοσύνων, αχρείαστα δωράκια με μαστίχες, επέτειοι, μερικά λαμπερά κόκκινα κέρματα, ρημάδια ανακαινήσεων, φέιγ βολάν πολιτικών εκλογών με σταυρούς και περικεφαλαίες.

να σκέφτεσαι τον άλλον - να μπαίνεις στη θέση του χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει κι οποισδήποτε άλλος να σε σκέφτεται και να μπαίνει στη θέση σου // Ένοπλοι ανοίγουν πυρ. Παιδιά στο δρόμο φτιάχνουν οδοφράγματα. Βόρειοι καίνε βιβλία με γράμματα ανάποδα. Στο ένα αμπάρι πολλοί φτωχοί, στο άλλο αμπάρι δυο-τρεις μπορεί κι όσα τα δάχτυλα ενός χεριού σε θέση μούντζας πλούσιοι - το βάθος αλλάζει. Μαζεύονται υπογραφές για να γυρίσουν οι άχρηστοι. Όσοι περισσότεροι τόσο δυνατότεροι. 

αυτοί ξέρουν // Μια γιαγιά ρεμβάζει το τελευταίο κηδειόχαρτο της κολώνας, κοριτσάκια ολόιδια με καυτά σόρτς γλύφουν παγωμένα γλυκίσματα - η γιαγιά πιστεύει ότι είναι παγωτά, τα κοριτσάκια πιστεύουν ότι είναι πεθαμένη. Επιλογή του εργαζομένου ήταν να μπει μέσα στη θάλασσα για να σερβίρει, πολλά τα τυχερά γι' αυτά τα παιδιά που δεν φοβούνται τη δουλειά. Όχι σαν τους άλλους.

είναι οι άλλοι // Αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση, άλλες για άυλες κάρτες να βάλεις βενζίνη - να γεμίσεις το καλάθι - να φουλάρει το κεφάλι απ' εκείνα τα σκατά που ξέρεις ότι πρέπει να τα 'χεις πολλά, άρα εργασία και χαρά - για να 'ναι πολλά τα σκατά κι οι αιτήσεις για λίγα περισσότερα. Να 'χουμε αρκετά. Όχι σαν τους άλλους.

ξέρουν // Οι διακοπές είναι απαραίτητες. Μια Μασκαράτα (Μ) με Ατζαμήδες (Α) διασκεδαστές να κατακεραυνώνουν με την ηλιθιότητα τους χαζοχαρούμενα on line (Λ) ταίρια. Αν (Α) δεν υπάρχουν οι διακοπές τι θα περιμένεις όλο τον καιρό (Κ) σου, α; (Α)