Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Ένα χρόνο νωρίτερα

Ήθελε πάντα εκείνη τη τσαγιέρα. Κι όμως η μαμά την άφησε στην μικρή. Πάντα αγαπούσε τη μικρή περισσότερο. Γι΄ αυτό και καλοπαντρεύτηκε. Τα βράδια γεμίζει το μπαρ που στέκεται πάνω σε μια λαχανί γυψοσανίδα με την οικογένειο-παρέα της. Δεν περνώ πια από 'κει. Με εκνευρίζει η διακόσμηση και η φασαρία των γέλιων τους όταν συγκεντρώνονται στο μαγαζί. Κάτω από τη δήθεν μουσική των φλωρό-τζαζ επιλογών στέκονται οι ματιές των αντρών στα οπίσθια των νεαρών σερβιτόρων όταν οι γυναίκες τους με τα πλαδαρά δάχτυλα σκαλίζουν τη διαδικτυακή μύτη τους. Εμετός σερβιρισμένος ως κοκτέιλ. 

Η έρευνα διατυμπάνιζε ότι δοκιμάστηκε σε 580 ανθρώπους κι όλοι τους αισθάνθηκαν νεότεροι. Οπότε κι εγώ την εμπιστεύτηκα. Τώρα που ο σύντροφος θα έχει αναδουλειές πρέπει να επαναφέρω τη νεότητά μου. Φταίει η απαγόρευση των χρωστικών, λέει αυτός. Φταίει ότι δεν άνοιξε κι αυτός το δικό του καφέ, λέει ο πατέρας. Φταίει η κοντή του η μοίρα, φτύνει η μητέρα κλείνοντας του την πόρτα στα μούτρα. Κάτω απ' τις ίδιες συνθήκες εχθές θα έβαζα τα κλάματα, τώρα με βολεύει. Νωρίς το πρωί λάβαμε την ευχή της αντιπολίτευσης να 'ναι ο Θεός μαζί μας. Κανείς δεν γέλασε, ίσως γιατί αύριο είναι τα Φώτα. Με τέτοιο ήλιο αυτό το Γενάρη ούτε αυτά θα μας χρειαστούν.

Ίσως έτσι αποφασίστηκε και η τηλεργασία στην Αστυνομία. Οπότε αφού στα ξερά ποτάμια της πρωτεύουσας ξεβράζονται πτώματα τυλιγμένα σε χαλιά και στα κακά τους και σάπια χάλια, αυτοί οι λειτουργοί θα τα διαλευκάνουν απ' το σπίτι. Άνθρωποι δεν είναι κι αυτοί; Με ευθύνες ζώων. Στο εργοτάξιο θα μείνουν μόνο οι συνταξιούχοι και θα τους αυλίζουν οι υπάλληλοι των φυλακών που κληρώθηκαν για εργασία. Παράλληλα δεν σταματούν να ψάχνουν εργασία στον ευρύτερο λοιπό δημόσιο τομέα ως σπερματεγχύτες.

Πήγα στην καθιερωμένη οικογενειακή συνάθροιση ανταλλαγής ανούσιων ευχών για το νέο έτος. Σκοπός μου δεν ήταν η πατροπαράδοτη κι αηδιαστική αυτή κοινωνική διαχείριση σαρκασμών κι εύρεσης ψεύτικων αντιδράσεων αλλά να σπάσω τη τσαγιέρα. Η μαμά με αγριοκοίταξε ενώ ο μπαμπάς απλά έξυνε τη μύτη του προσπαθώντας να διακρίνει το εσώρουχο της καινούργιας σπιτικής οικονόμου που προσέλαβε η μικρή. Αυτή η χρονιά θα 'ναι καλύτερη.